Slotenmaker Onderzoek: In welke stad vindt de meeste buitensluitingen plaats?

Inhoud

Wij, als slotenmakers, hebben altijd al willen weten hoeveel buitensluitingen er nu eigenlijk plaats vinden. Na lang, en diep (lees: véééél) analyse werk, zijn wij tot een methode gekomen waarbij tot een accurate inschattingen zijn gekomen van het aantal buitensluitingen per stad. En daarom, hierbij, met gepaste trots, De top 4 steden waar de slotenmakers het meest worden ingezet.

 

Slotenmaker onderzoek

Maar eerst, voordat wij verder kunnen, een korte toelichten hoe wij tot onze conclusies in dit onderzoek zijn gekomen. Locksmtih.nl is landelijk actief, hierdoor krijgen wij door heel Nederland belletjes, emails, whats-appjes of faxen van mensen die zichzelf hebben buitengesloten of om een andere reden een slotenmaker in Amsterdam (of andere grote stad) nodig hebben. Omdat wij een een échte start-up zijn, leunen wij stevig op digitalisering, waardoor onze gebruikersdata (bijvoorbeeld het aantal belletjes) kunnen monitoren. Daarnaast bestaat wij alweer ruim 3 jaar, wat als voordeel heeft dat wij ook zicht hebben op welke belletjes uiteindelijk resulteren in welke (en vooral waar) stad wij worden ingezet. Hierdoor hebben wij representatieve informatie over waar de meeste buitensluitingen plaats vinden. De data is significant (wij baseren onze uitkomsten op enkele duizenden buitensluitingen) en verbinden dit met andere data punten zoals kwalitatieve en kwantitatieve markt onderzoeken. Door deze data met elkaar te combineren, krijgen wij een totaal beeld van het aantal keer dat een slotenmaker wordt ingezet, en hoe dit per stad in Nederland verschilt. Mega interessant als je slotenmaker bent of als vastgoed beheerder wilt weten in welke regio je misschien totch een sluitplan of sleutelbeheer beleid nodig hebt.

Sleutel kwijt

Locksmith kent natuurlijk maar een deel van het verhaal, je belt opns immers pas als het kwaad al geschiedt is. En daarom hebben wij recentelijk een groot kwalitatief onderzoek gedaan onder consumenten (N=500) en hen gevraagd naar 1. hoe vaak zij sleutel kwijt zijn, 2. of ze deze terug vinden, 3. waar ze de reserve sleutels verstoppen en 4. waar ze zoeken en tot slot 5. of zij een slotenmaker in schakelen. Door deze uitkomsten van de respondenten statisch te verwerken een voraal ook te combineren met ons beeld (data uit eigen Locksmith bodem) krijgen wij een ruwe schets van het aantal slotenmakers interventies per 1000 inwoners in alle steden in Nederland. Daar gebruiken wij de volgende formule voor:

Array
Formule Locksmith slotenmaker onderzoek naar buitensluitingen

Als wij deze formule toepassen op onze statische data dan krijgen wij een beeld van hoe A. het verwachtte aantal verloren sleutels, B. verhoud met het gem. percentage waarvoor een slotenmaker wordt ingezet, C. Genormaliseerd naar het aantal inwoners per stad, hierdoor krijgen wij overzicht dat de populatie van een stad relateert aan de (geprognosticeerde) X-aantal gevallen waarin een slotenmaker nodig is. Dit is bij benadering, en staat natuurlijk bol van aannames, veronderstelling en assumpties. Vraagje!: “Als het allemaal zo’n natte vinger werkt is, hoe betrouwbaar is dit dan?”  Goede vraag, eerlijke antwoord: best betrouwbaar. Het verassend is namelijk dat de uitkomsten van deze rekenmethode naadloos spoort net onze eigen data, oftewel de bandbreedte van het aantal belletjes (ons deel van de taartpunt) lijkt goed aan te sluiten op het beeld dat ons onderzoek laat zien. Goed, genoeg saaie praat over de onderzoeksmethode, wij willen de resultaten uit het slotenmaker onderzoek zien!

1. Amsterdam: Absoluut de meeste buitensluitingen maar relatief gezien weinig inzet van slotenmakers

Het zal waarschijnlijk niemand verrassen dat Amsterdam, als de grootste stad van Nederland, het hoogste aantal buitensluitingen registreert. Slotenmakers in Amsterdam hebben het erg druk. Met een totaal van 4219 gemelde gevallen van buitensluiting in het afgelopen jaar, leidt Amsterdam de lijst ruimschoots. Wat echter verrassend is, is dat wanneer we dit aantal normaliseren op basis van de bevolking, Amsterdam een relatief laag aantal buitensluitingen per 1000 inwoners heeft, namelijk 5,13 gevallen. Dit cijfer is lager dan wat we hadden verwacht gezien de dichtheid en het drukke stadsleven, meer anonimiteit, meer expats en meer studenten.

Dit lage incidentiecijfer kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Ten eerste kan de beschikbaarheid van technologie zoals slimme sloten en digitale sleutel beheer oplossingen (smartlocks en key finders) een rol spelen. Bovendien heeft Amsterdam een relatief hoog percentage jonge professionals en studenten die mogelijk beter zijn uitgerust met technologische hulpmiddelen om buitensluitingen te voorkomen, maar ook ook verhuurders die hun Pappenheimers wel kunnen en sleutelkluizen plaatsen. Deze gegevens suggereren dat hoewel Amsterdam het hoogste absolute aantal gevallen heeft, de inwoners beter voorbereid lijken te zijn op het vermijden van dergelijke situaties in vergelijking met kleinere steden.

2. Rotterdam: Een onverwacht hoog aantal buitensluitingen per Inwoner

Rotterdam komt op de tweede plaats met 2443 gemelde gevallen van buitensluiting. Wat echter opvallend is, is dat Rotterdam met 3,92 gevallen per 1000 inwoners, een van de hoogste incidentiecijfers heeft onder de grote steden. Dit resultaat was verrassend omdat Rotterdam net als Amsterdam een grote stad is, populair onder studenten en (jong professionals). Het kan zijn dat verhuurders en woningcorporaties nog niet bekend zijn van het nut van sleutelkluizen.

Een mogelijke verklaring hiervoor kan liggen in de diverse bevolkingssamenstelling en de vele nieuwkomers in de stad. Nieuwe inwoners en expats kunnen minder bekend zijn met de buurt en veiligheidsprocedures, wat kan leiden tot een hoger aantal buitensluitingen. Ook de hoge mate van stedelijke vernieuwing en bouwactiviteiten kan bijdragen aan tijdelijke situaties waarin bewoners hun sleutels kwijtraken of buitengesloten worden.

3. Utrecht: weinig buitensluitingen

Slotenmakers in Utrecht hebben het minder druk. Utrecht staat op de vierde plaats qua absolute aantallen met 1339 gemelde buitensluitingen. Echter, als we kijken naar het aantal gevallen per 1000 inwoners, scoort Utrecht relatief goed met een incidentiecijfer van 3,75. Dit geeft aan dat ondanks de groei en drukte in de stad, de inwoners van Utrecht effectief omgaan met hun sleutels en buitensluitingen weten te minimaliseren.

Minder studentenhuizen? Minder expats? Of zit het in het karakter van Utrechters om altijd een reserve sleutel te hebben, veilig op te bergen in een sleutel kluis of door de reserve sleutel aan een goede buur– man of vrouw te geven.

4. Den Haag: verrassend hoog aantal slotenmakers ingezet

Den Haag, de politieke hoofdstad van Nederland, had 2040 gemelde gevallen van buitensluiting, wat het op de derde plaats zet qua absolute aantallen. Wat echter bijzonder opvalt, is het hoge percentage van deze gevallen waarbij een slotenmaker werd ingeschakeld. Ongeveer 6% van de gevallen in Den Haag resulteerde in het bellen van een slotenmaker, een aanzienlijk hoger percentage dan in andere grote steden.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn wij uit eigen ervaring een groot aandeel Expats en tevens een hoger gemiddeld inkomersstandaard als voornaamste rol van de hogere mate van inzet van slotenmakers. Dit maakt ook dat wij in Den Haag constateren dat sloten en inbraak preventie op een hoger niveau plaats vindt en slotenmakers vaker worden ingezet om huizen van goed (een vooral veilige SKG 3 cilinders te voorzien)

Conclusie

Onze analyse van buitensluitingen in Nederlandse steden heeft enkele onverwachte en interessante inzichten opgeleverd. Amsterdam, ondanks het hoogste aantal gevallen, heeft een relatief laag incidentiecijfer per inwoner. Rotterdam daarentegen heeft een onverwacht hoog aantal gevallen per inwoner, wat wellicht te maken heeft met de diverse bevolkingssamenstelling en stedelijke veranderingen. Utrecht toont een effectief sleutelbeheer aan, wat andere steden kunnen inspireren. Tot slot, het hoge aantal slotenmakers dat wordt ingeschakeld in Den Haag wijst op een unieke trend in de manier waarop bewoners omgaan met buitensluitingen, Haags veiligheidsgevoel.

De komende tijd zullen wij meer van onze onderzoekresultaten delen, ter leer en de vermaack (lees ook onze slotenmaker markt monitor 2023), maar vooral ook om bewustzijn te creëren als het gaat om veilig hang en sluitwerk. Stukkie preventie!

Relevant

Tess van Tessted.com testte Locksmith.nl voor haar buurvrouw

Mezelf buitengesloten

Ik had mezelf buitengesloten in Amsterdam, nou ja ‘ik’, ik niet maar mijn buurvrouw wel. En zoals een goede buur betaamt, schiet

Wat onze klanten over locksmith.nl zeggen

Onze spoed prijzen

Hieronder vind je de all-inclusive tarieven terug die wij rekenen voor het schadevrij openen van een deur bij spoed. U betaalt geen voorrijkosten (daar doen wij niet aan) en ontvangt een gratis vervangend SKG 2 30mm x 30mm Noodslot*!

  • Dagtarief (06:00 – 18:00): €95
  • Avondtarief (18:00 – 00:00): €170,-
  • Nachttarief (00:00 – 06:00): €199,-
     
  • Weekendtarief overdag (06:00 – 18:00) (zaterdag, zondag en feestdagen): €170,-
  • Weekendtarief Nacht (00:00 – 06:00) (zaterdag, zondag en feestdagen): €199,-

  • Voorrijkosten € 24,99
     

*Alle prijzen zijn inclusief BTW
** Dus let op, de voorrijkosten moet je nog wel even erbij rekenen;)

De kosten voor materiaal, zoals een nieuw slot, verschilt per situatie. De slotenmaker bespreekt de kosten voordat de plaatsing of vervanging plaatsvindt. De prijzen zijn altijd inclusief BTW en reiskosten.

Met spoed een slotenmaker nodig? Gebruik dit spoed-formulier en u krijgt binnen 5 minuten de slotenmaker zelf aan de telefoon!

Alle betalingen verlopen digitaal via het locksmith.nl platform. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Geen spoed? Druk hier voor meer informatie