fbpx

Locksmith.nl slotenmaker onderzoek 2023

Inhoud

Vrouwen uit de randstad raken vaker hun sleutels kwijt, bellen vaker een slotenmaker en worden vaker opgelicht. Dat zijn enkele verrassende uitkomsten van het onderzoek naar slotenmakers, uitgevoerd door Nortstat (Express) in opdracht van locksmith.nl onder 500 respondenten tussen de 18 en 90 jaar oud. Locksmith.nl is de grootste slotenmaker van Nederland. Locksmith.nl is een platform waarop consumenten en vastgoed beheerders, die zich hebben buitengesloten, in contact kunnen komen met geverifieerde slotenmakers. Het doel van het slotenmakersplatform is om zo malafide slotenmakers buiten de deur te houden en transparante en eerlijke prijzen te hanteren. 

Jaarlijkse slotenmaker onderzoek 2023

Maar hoe zit dat dan precies met die slotenmakers in Nederland? Zijn alle slotenmakers malafide? Wie zijn oor goed te luister legt hoort de steevast de horror verhalen op feestjes en partijen voorbij komen: malafide slotenmaker die mensen voor duizenden euro’s oplichten. Maar hoe groot is dit probleem nu eigenlijk? Wij van locksmith.nl gingen op onderzoek uit! Wij trappen af met ons jaarlijkse onderzoek naar hoe consumenten de dienstverlening van slotenmaker ervaren. Wij trekken vijf conclusies!

1. Vrouw sluit zichzelf vaker buiten

Op de vraag “heb jij je wel eens buitengesloten?”  komen opvallende resultaten. Opvallend is namelijk dat vrouwen zichzelf vaker buiten blijken te sluiten dan mannen. Namelijk: 75% van de vrouwen geeft aan zich ooit buiten gesloten te hebben ten opzichte van 67% van de mannen. Alleen in Amsterdam sluiten mannen zich vaker buiten, ruim 80% van de respondenten geeft aan zichzelf wel eens te hebben buitengesloten (t.o.v. 77% van de vrouwen), why am I not surprised 🤔, de man hangt langer in de kroeg? Het blijft gissen naar een verklaring waarom vrouwen zich in algemene zin vaker buitensluiten dan mannen, maar wie het weet mag het zeggen! 

Locksmith.nl onderzoek slotenmakers 2023

2. Beter een goede buur 

Na zo’n buitensluiting worden door de respondenten verschillende oplossingen gekozen. In de Randstad werd in 20% van de gevallen een slotenmaker wordt ingeschakeld. Buiten het Randstedelijke gebied vindt men in 47% gevallen een oplossing bij een goede buurvrouw- of man. 16% gaat zelf sleutelen (see what we did there 😅) . Een goede buur of een goed gevulde gereedschapskist biedt echter niet altijd soelaas; 2,8% van de respondenten geeft namelijk aan wel eens een eigen ruit te hebben ingeslagen en 4% geeft aan zelf de deur te hebben opengebroken. 9% van de mannen beukt de deur open terwijl slecht 5% vrouwen over gaan tot grofgeschut . Gevalletje operatie geslaagd, patiënt overleden.

Locksmith.nl onderzoek slotenmakers 2023

3. Randstad extra malafide

Landelijk gezien heeft 10% van de respondenten ooit te maken gehad met een malafide slotenmaker. Dit aandeel is in de Randstad fors hoger; maar liefst 18% heeft hier te maken gehad met een malafide slotenmaker. Buiten de Randstad geeft slechts 8% van de respondenten aan ooit te maken te hebben gehad met een malafide slotenmaker. Extra opvallend is het verschil tussen buitengesloten mannen versus vrouwen in de Randstad. Slechts 12% van de mannen geeft aan in aanraking te zijn geweest met een malafide slotenmaker terwijl ruim 20%(!) van de vrouwen aangeeft te zijn opgelicht. Buitengesloten? Vrouw? En woonachtig in de Randstad (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of Utrecht)? Dan is het dus opletten geblazen. Malafide slotenmakers liggen op de loer! Het goede nieuws is dat 0% van respondenten (N=85) in de regio Friesland, Drenthe & Groningen aangeeft in aanraking te zijn geweest met een malafide slotenmaker. Verhuizen dus 🚜🏡!

Locksmith.nl onderzoek slotenmakers 2023

4. Gemiddeld 150,- voor open deur

Op de vraag “Wat was de prijs van de diensten van de slotenmaker” zien wij opvallendheden. Ook de tarieven van slotenmakers blijken erg uiteen te lopen per regio en afhankelijk van het geslacht van de gedupeerde. De prijzen in de Randstad liggen hoger dan in de rest van het land. Ook opvallend; vrouwen betalen gemiddeld een hogere prijs: circa 250,- met uitschieters van ruim boven de 750,- . De uitkomsten uit de enquête versterkt het beeld dat vrouwen kwetsbaarder zijn voor malafide slotenmakers. Maar het zou ook kunnen zijn dat de vrouwen vaker hun deur dicht laten vallen met de sleutel er nog in, hierdoor moet het slot opengebroken worden en vervangen worden wat tot extra kosten resulteert. 

Locksmith.nl onderzoek slotenmakers 2023

5. Slotenmakers scoren onvoldoende op betrouwbaarheid

De meest betrouwbare slotenmakers zijn, niet verrassend, te vinden in Groningen, Friesland & Drenthe. Niet verrassend omdat de respondenten daar ook niet in contact zijn geweest met een malafide slotenmaker. In de Randstad wordt de betrouwbaarheid van slotenmaker met een 5 gescoord, dat is een onvoldoende dus.  

Locksmith.nl onderzoek slotenmakers 2023

Locksmith.nl voert de slotenmaker barometer jaarlijks uit met als doel zicht te krijgen op de problematiek rondom malafide slotenmakers en de markt in zijn geheel.

 

Verantwoording

👀Het onderzoek is in opdracht van Locksmith.nl uitgevoerd onder (N=)500 respondenten, woonachtig in Nederland en in de leeftijd van 18 tot  90 jaar. De uitvoerder van dit onderzoek is Norstat Express. Mocht je Pers, journalist, lokale nieuwsverstrekkers of slotenmakers zijn en ben je opzoek naar aanvullende cijfers en brondata? Stuur dan een “brondata verzoek slotenmaker onderzoek 2023” naar [email protected]

Relevant

Wat onze klanten over locksmith.nl zeggen

Onze spoed prijzen

Hieronder vind je de all-inclusive tarieven terug die wij rekenen voor het schadevrij openen van een deur bij spoed

  • dagtarief (08:00 – 18:00): €120,-
  • avond- en nachttarief (18:00 – 08:00): €195,-
  • weekendtarief (zaterdag, zondag en feestdagen): €225,-

De kosten voor materiaal, zoals een nieuw slot, verschilt per slotenmaker en zijn terug te vinden op het profiel van de slotenmaker in de locksmith.nl app. De prijzen zijn altijd inclusief BTW en reiskosten.

Met spoed een slotenmaker nodig? Gebruik dit spoed-formulier en u krijgt binnen 5 minuten de slotenmaker zelf aan de telefoon!

Alle betalingen verlopen digitaal via het locksmith.nl platform. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Geen spoed? Druk hier voor meer informatie