Sloten vervangen: Waar je aan moet denken

Inhoud

Sloten, Cilindersloten en Oplegsloten gaan doorgaans anoniem door het leven, pas als ze stuk gaan ontstaat er een accuut probleem en vaak zijn wij van locksmith.nl nodig om het sloten vervangen of in het geval van een defect slot en buitensluiting te helpen om de deur en het slot weer open te krijgen.

 

Het vervangen van je sloten is een vaak over hoofd geziene beslissing, en niet alleen om praktische redenen (kost duur). De juiste keuze van een slot is van belang voor de veiligheid van je huis, de verzekering (check je verzekering polis voor slotenmakers maar eens) en het gemak in gebruik. Of je nu een cilinderslot, oplegslot, of een ander type slot kiest, het is essentieel om een slot te installeren dat past bij jouw specifieke situatie. In dit artikel bespreken we drie factoren die invloed hebben op jouw keuze: de stad waar je woont, het type deur, en de verzekeringseisen.

1. Hoe meer boeven in je stad hoe veiliger het slot moet zijn!

De eerste factor om in overweging te nemen is de stad waar je woont en het niveau van criminaliteit in die regio. In grotere steden zoals Amsterdam, waar het risico op inbraken hoger is, is het verstandig om te investeren in extra veilige sloten, zoals SKG 3 sterren sloten. Deze bieden een hoog niveau van bescherming doordat ze bestand zijn tegen inbraakmethoden zoals kerntrekken en flipperen. In steden met hogere criminaliteitscijfers is het belangrijk om inbraakpreventie serieus te nemen, zo een anti-inbraakstrip zeker geen overbodige luxe. Door te kiezen voor een slot met een SKG 3 sterren keurmerk, ben je niet alleen beter beveiligd tegen inbraken, maar voldoe je ook aan de verzekeringseisen die vaak strenger zijn in stedelijke gebieden met meer criminaliteit.

Aan de andere kant, als je in een kleiner dorp woont, kan het zijn dat de criminaliteit een stuk lager is. Echter, wees je ervan bewust dat de controle in deze gebieden ook minder streng kan zijn, wat betekent dat inbrekers minder snel gepakt worden. In zo’n geval is het nog steeds verstandig om een SKG 2 sterren slot te kiezen, omdat dit voldoende beveiliging biedt voor woningen in minder drukke gebieden, zonder dat je hoeft te investeren in de hoogste beveiligingsniveaus.

2. Welke deur past bij welk slot?

Niet elk slot past op elke deur, dus het type deur dat je hebt speelt een grote rol bij de keuze van je slot. Een veelgebruikt slottype voor voor- en achterdeuren is het cilinderslot. Cilindersloten zijn makkelijk te vervangen en zijn beschikbaar in verschillende beveiligingsniveaus, waaronder de populaire SKG-gecertificeerde versies. Deze sloten zijn ideaal voor deuren met een standaard dikte en bieden een goede combinatie van veiligheid en gebruiksgemak.

Heb je echter een oudere woning met bijvoorbeeld een opdekdeur of een deur die naar buiten opent? Dan is een oplegslot wellicht de betere optie. Oplegsloten zijn meestal zichtbaar aan de binnenkant van de deur en bieden een goede beveiliging voor deze specifieke deursoorten. Hoewel ze minder modern ogen dan cilindersloten, kunnen ze, indien goed geΓ―nstalleerd, een hoge mate van veiligheid bieden.

Daarnaast kan het type deur ook invloed hebben op de installatiekosten. De montage van een cilinderslot is meestal minder arbeidsintensief dan die van een oplegslot, zeker bij oudere of massieve deuren. Gelukkig bieden veel slotenmakers, zoals locksmith.nl, gratis plaatsing aan wanneer je je sloten laat vervangen. Dit kan een groot verschil maken in de totale kosten.

Conclusie: Voor moderne voordeuren is een cilinderslot de beste keuze. Voor oudere deuren of deuren die naar buiten opengaan, is een oplegslot aan te raden.

3. Welke eisen stelt je verzekering aan de veiligheid van je hang en sluitwerk?

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar van groot belang is, zijn de eisen van je verzekeringsmaatschappij. Veel verzekeringen stellen eisen aan de sloten die je op je deuren hebt. Als je sloten niet voldoen aan de gestelde eisen, zoals het hebben van een SKG-keurmerk, loop je het risico dat een claim na een inbraak wordt afgewezen. Dit kan aanzienlijke financiΓ«le gevolgen hebben, vooral als er tijdens een inbraak waardevolle bezittingen zijn gestolen.

Verzekeraars eisen vaak minimaal SKG 2 sterren sloten voor standaard woningen. In gebieden met een hoger risico op inbraken, zoals in grote steden, kan zelfs een SKG 3 sterren slot verplicht zijn. Zorg er dus altijd voor dat je slot voldoet aan de eisen van je verzekering. Bij het vervangen van je slot is het handig om een slotenmaker te kiezen die bekend is met de verzekeringseisen. De slotenmakers van locksmith.nl kunnen je hierover adviseren en ervoor zorgen dat je slot voldoet aan de polisvoorwaarden, zodat je bij schade of inbraak zonder zorgen een claim kunt indienen.

Relevant

Wat onze klanten over locksmith.nl zeggen

Onze spoed prijzen

Hieronder vind je de all-inclusive tarieven terug die wij rekenen voor het schadevrij openen van een deur bij spoed. Inclusief gratis vervangend 30mm x 30mm Noodslot*!

  • Dagtarief (06:00 – 18:00): €95
  • Avondtarief (18:00 – 00:00): €170,-
  • Nachttarief (00:00 – 06:00): €199,-
    Β 
  • Weekendtarief overdag (06:00 – 18:00) (zaterdag, zondag en feestdagen): €170,-
  • Weekendtarief Nacht (00:00 – 06:00) (zaterdag, zondag en feestdagen): €199,-

  • Voorrijkosten € 24,99
    Β 

*Alle prijzen zijn inclusief BTW
** Dus let op, de voorrijkosten moet je nog wel even erbij rekenen;)

De kosten voor materiaal, zoals een nieuw slot, verschilt per situatie. De slotenmaker bespreekt de kosten voordat de plaatsing of vervanging plaatsvindt. De prijzen zijn altijd inclusief BTW en reiskosten.

*Gratis vervangend Noodslot betreft Europrofiel cilinder in de maat 30mm x 30mm. Let op, dit is tijdelijke oplossing.Β 

Met spoed een slotenmaker nodig? Gebruik dit spoed-formulier en u krijgt binnen 5 minuten de slotenmaker zelf aan de telefoon!

Alle betalingen verlopen digitaal via het locksmith.nl platform. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Geen spoed? Druk hier voor meer informatie