Dagschoot

Inhoud

Een dagschoot is een ander belangrijk onderdeel van een deurslot, maar werkt net een beetje anders dan de nachtschoot. Het is dat deel van het slot dat ervoor zorgt dat je deur dicht blijft zonder dat je ‘m op slot hoeft te doen. Hierdoor kun je de deur gemakkelijk openen door simpelweg de klink of deurknop naar beneden te duwen, zonder een sleutel te gebruiken. Het is dus ook het bovenste gedeelte van het insteek slot:

Dagschoot

Stel je voor, je komt thuis met boodschappen. Je duwt de deurklink naar beneden, opent de deur, en stapt binnen. Dat gemak komt door de dagschoot. Deze schuift in het slot van de deur en valt in een opening in het kozijn, zodat de deur dicht blijft als je ‘m dichttrekt. Maar zodra je de klink of knop gebruikt, trekt de dagschoot zich terug en kun je de deur openen.

De dagschoot zit meestal aan de binnenkant van het slot en beweegt in en uit het slotmechanisme als je de deurklink of -knop gebruikt. Hij is gemaakt om soepel te bewegen, waardoor je zonder veel moeite de deur kunt openen en sluiten. Dit is superhandig voor deuren die je vaak gebruikt, zoals je voordeur of de deur van je woonkamer.

Kunststof kozijn met oude deurbel en nepplant.
dagschoot

Maar hoe zit het met veiligheid? Een dagschoot is prima voor overdag, als je thuis bent en de deur vaak open en dicht gaat. Hij houdt je deur dicht, maar biedt niet dezelfde beveiliging als een nachtschoot. Daarom is het belangrijk om, als je weggaat of gaat slapen, de deur op slot te doen met de nachtschoot. Dit zorgt ervoor dat je deur veel beter beveiligd is tegen inbraak.

Waarom is een nachtschoot zo belangrijk?

Nou, het maakt je deur veel veiliger. Doordat de nachtschoot vrij diep in het kozijn gaat, is het heel lastig voor iemand om zonder sleutel je deur open te krijgen. Zelfs een flinke trap tegen de deur is meestal niet genoeg om een goede nachtschoot te breken. Veel nachtschoten hebben tegenwoordig extra beveiligingsfuncties. Zo zijn er cilindersloten die je niet zomaar kunt openboren of die bescherming bieden tegen zogenaamde ‘lockpicking’, waarbij iemand probeert het slot zonder sleutel te openen.

Relevant

Tess van Tessted.com testte Locksmith.nl voor haar buurvrouw

Mezelf buitengesloten

Ik had mezelf buitengesloten in Amsterdam, nou ja ‘ik’, ik niet maar mijn buurvrouw wel. En zoals een goede buur betaamt, schiet

Wat onze klanten over locksmith.nl zeggen

Onze spoed prijzen

Hieronder vind je de all-inclusive tarieven terug die wij rekenen voor het schadevrij openen van een deur bij spoed. U betaalt geen voorrijkosten (daar doen wij niet aan) en ontvangt een gratis vervangend SKG 2 30mm x 30mm Noodslot*!

  • Dagtarief (06:00 – 18:00): €95
  • Avondtarief (18:00 – 00:00): €170,-
  • Nachttarief (00:00 – 06:00): €199,-
     
  • Weekendtarief overdag (06:00 – 18:00) (zaterdag, zondag en feestdagen): €170,-
  • Weekendtarief Nacht (00:00 – 06:00) (zaterdag, zondag en feestdagen): €199,-

  • Voorrijkosten € 24,99
     

*Alle prijzen zijn inclusief BTW
** Dus let op, de voorrijkosten moet je nog wel even erbij rekenen;)

De kosten voor materiaal, zoals een nieuw slot, verschilt per slotenmaker en zijn terug te vinden op het profiel van de slotenmaker in de locksmith.nl app. De prijzen zijn altijd inclusief BTW en reiskosten.

Met spoed een slotenmaker nodig? Gebruik dit spoed-formulier en u krijgt binnen 5 minuten de slotenmaker zelf aan de telefoon!

Alle betalingen verlopen digitaal via het locksmith.nl platform. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Geen spoed? Druk hier voor meer informatie