Zelf Sloten Vervangen: Een Stap-voor-Stap Gids van Locksmith.nl

Inhoud

Het zal je vast een keer zijn overkomen, slot stuk, moet vervangen worden maar hoe? Het vervangen van sloten is essentiële om de veiligheid van je woning te waarborgen. Wij geven een paar tips voor het zelf vervangen van sloten en de belangrijke aspecten waarop u moet letten. We behandelen de verschillende soorten sloten, beveiligingsmaatregelen en de voordelen van het verzekeren van uw sloten. Bovendien geven we aan wanneer het tijd is om een professionele slotenmaker van Locksmith.nl in te schakelen. Ready? Komt ie:

Waar moet je op letten bij het vervangen van sloten?

Bij het vervangen van sloten zijn er enkele cruciale aandachtspunten:

 • Kies het juiste type slot: Selecteer een slot dat compatibel is met uw deur en voldoet aan de veiligheidseisen.
 • Kwaliteit: Kies een hoogwaardig slot met een SKG-keurmerk (meer hierover later in het artikel).
 • Gereedschap: Zorg voor het juiste gereedschap, zoals een schroevendraaier, meetlint en eventueel een boormachine.
 • Veiligheid: Ondersteun de deur stevig tijdens het vervangen van het slot om ongelukken te voorkomen.

Welke type sloten heb je?

Er zijn verschillende soorten sloten beschikbaar:

 • Cilindersloten: Dit zijn de meest voorkomende sloten en bestaan uit een cilinder en een behuizing.
 • Meerpuntssluitingen: Deze sloten hebben meerdere sluitpunten die tegelijkertijd vergrendelen voor extra beveiliging.
 • Oplegsloten: Dit type slot wordt aan de binnenzijde van de deur gemonteerd en is voornamelijk geschikt voor oudere deuren.
 • Elektronische sloten: Deze sloten maken gebruik van elektronica om de deur te ontgrendelen, bijvoorbeeld met een code of een app op uw smartphone.

Wil je meer weten op welk slot je hget beste kunt kiezen? Lees dan dit artikel Welk veilig slot? Welke sloten haten inbrekers?

Welke type beveiligingen zijn er met SKG-keurmerk?

Het SKG-keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) is een onafhankelijke instantie die de kwaliteit en veiligheid van sloten beoordeelt. Er zijn drie niveaus van SKG-keurmerken:

 • SKG*: Basisbeveiliging met een vertragingstijd van minimaal 3 minuten.
 • SKG**: Zwaardere beveiliging met een vertragingstijd van minimaal 5 minuten.
 • SKG***: Extra zware beveiliging met een vertragingstijd van minimaal 10 minuten.

Wat is belangrijk om je slot verzekerd te hebben?

Om in aanmerking te komen voor een inboedel- of opstalverzekering, stellen verzekeraars vaak eisen aan de beveiliging van uw woning. Een goedgekeurd slot met een SKG-keurmerk is meestal vereist. Zorg ervoor dat u de polisvoorwaarden van uw verzekering goed doorleest en voldoet aan de gestelde eisen. Dit helpt u bij het verzekeren van uw woning tegen inbraak en diefstal, en zorgt voor gemoedsrust. Wij hebben een blog artikel geschreven over wanneer inbraakschade of schade aan het slot door de verzekeraar gedekt wordt.

Wanneer kan je het beste een slotenmaker inschakelen van Locksmith.nl?

Hoewel de meesten  zelf sloten kunnen vervangen, zijn er situaties waarin het inschakelen van een professionele slotenmaker van Locksmith.nl de beste keuze is:

 • Complexe sloten: Bij geavanceerde of complexe sloten, zoals elektronische sloten, kan een slotenmaker de installatie vakkundig en efficiënt uitvoeren.
 • Spoedgevallen: Als u bent buitengesloten of te maken heeft met een inbraak, kan een slotenmaker van Locksmith.nl snel ter plaatse zijn om het probleem op te lossen.
 • Schadevrij openen: Als uw slot (niet) beschadigd is maar een sleutel bijvoorbeeld kwijt is, kan een professionele slotenmaker het slot schadevrij openen en indien nodig vervangen.
 • Deskundig advies: Een slotenmaker kan u adviseren over de beste beveiligingsmaatregelen voor uw woning en eventuele zwakke plekken in de beveiliging aanpakken.

Het vervangen van sloten is een essentiële voor een goede beveliging van je woning, zeker in de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam is goed hang en sluitwerk van belang om de boeven buiten de deur te houden. Hoewel het mogelijk is om zelf sloten te vervangen, zijn er situaties waarin het raadzaam is om een professionele slotenmaker van Locksmith.nl in te schakelen. Door rekening te houden met de verschillende soorten sloten, SKG-beveiligingsniveaus en verzekeringsvereisten, kunt u ervoor zorgen dat uw woning optimaal beveiligd is. Neem voor deskundig advies en snelle service contact op met Locksmith.nl, bel 085-4000911 voor meer informatie of bekijk onze prijzen.

Relevant

Screenshot van een online discussie over slotenmakersdiensten.

Lijst betrouwbare slotenmakers

Het is de missie van locksmith.nl om de malafide slotenmakers buiten de deur te houden. Daarom besteden wij veel tijd en aandacht

Werkbon van slotenmaker met handgeschreven totalen en ondertekening. malafide slotenmaker

Lijst Malafide slotenmakers

Je zou denken dat anno 2024 malafide slotenmakers toch wel verleden tijd moeten zijn, niet is minder waar, helaasch. Onze slotenmakers in

Wat onze klanten over locksmith.nl zeggen

Onze spoed prijzen

Hieronder vind je de all-inclusive tarieven terug die wij rekenen voor het schadevrij openen van een deur bij spoed. U betaalt geen voorrijkosten (daar doen wij niet aan) en ontvangt een gratis vervangend SKG 2 30mm x 30mm Noodslot*!

 • dagtarief (08:00 – 18:00): €120,-
 • avond- en nachttarief (18:00 – 08:00): €195,-
 • weekendtarief (zaterdag, zondag en feestdagen): €225,-

De kosten voor materiaal, zoals een nieuw slot, verschilt per slotenmaker en zijn terug te vinden op het profiel van de slotenmaker in de locksmith.nl app. De prijzen zijn altijd inclusief BTW en reiskosten.

Met spoed een slotenmaker nodig? Gebruik dit spoed-formulier en u krijgt binnen 5 minuten de slotenmaker zelf aan de telefoon!

Alle betalingen verlopen digitaal via het locksmith.nl platform. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Geen spoed? Druk hier voor meer informatie