Wat wij écht moeten doen om de slotenmaker sector (nog) gezonder te maken!

Inhoud

Afgelopen week kondigde Google aan te stoppen met advertenties van Loodgieters, want: malafide praktijken net als bij Slotenmakers. En dit bericht van Google zette mij aan het denken, waarom lost de ‘sector’ dit niet op? . Waarom draagt Google wél een steentje bij aan regulering van de markt (of ze gooien de handschoen in de ring- het is maar net hoe je het wilt zien)  een tijd waarin transparantie en vertrouwen in de dienstensector meer dan ooit onder de loep liggen. Vijf jaar geleden ben ik zelf bijna opgelicht door een slotenmaker en dacht toen: dat moet anders en vooral eerlijker & klantvriendelijker! Voor mij reden genoeg om met locksmith.nl te starten, een platform dat zich inzet om malafide slotenmakers buiten de deur te houden (See what I dit there? 😉), heb ik een praktisch inzicht gekregen in de uitdagingen en problemen waarmee consumenten geconfronteerd worden als zij een slotenmaker of loodgieter zoeken. Maar hoe lossen wij dit hardnekkige probleem van malafide slotenmakers nu op? Ik doe een paar suggesties- kijk verder maar wat je er mee doet 😅.

Ons platform garandeert de betrouwbaarheid van slotenmakers door strenge verificatieprocessen, waaronder het controleren van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), het evalueren van klantenbeoordelingen, en het handhaven van uniforme prijzen en protocollen. Dit systeem heeft zich bewezen als een effectieve manier om consumenten te beschermen tegen onethische praktijken. Echter, de malafide praktijken in deze sectoren gaan verder dan alleen de online wereld en vinden hun ware uitdrukking aan de voordeur van de consument – de lokkertjes zijn altijd online, en de ellende begint helaas meestal pas ná dat de deur geopend is….. Hier begint het echte gedonder: slecht of juist te duur advies wordt als eerste aangeboden, gevolgd door een reeks verborgen kosten die de consument overrompelen en met een gepeperde rekening achterlaten van tussen de 700 tot soms wel 1500 euro per geval. Wat je moet weten is dat deze malafide slotenmakers vaak onderdeel slachtoffer zijn van een systeem van online lead bedrijven die 70% commissie vragen inhouden van hun slotenmakers, de slotenmaker moet  zal zijn prijzen aan de deur moeten opvoeren om er zelf een boterham aan te verdienen. Zoals altijd, de slotenmakers zijn exponenten van groter krachten, further upstream zeg maar die hun slinkse werkwijze op landelijke schaal toe passen.

Locksmith.nl onderzoek slotenmakers 2023
Locksmith.nl onderzoek slotenmakers 2023, welke prijs betaalde u?

 

Wat Google doet, het verbieden van advertenties voor slotenmakers en loodgieters is een vorm van symptoon bestrijding; de malafide websites zijn dankzij hun investering in betaalde advertenties zo hoog organsich gaan ranken dat bonafide nieuwkomers het nog altijd afleggen tegen malafide gevestigde orde – die staan namelijk altijd nog fier bovenaan in het organische zoekresultaat. De kern van het probleem ligt in de ontbrekende uniformiteit en transparantie in prijzen en dienstverlening, wat ruimte schept voor deze malafide partijen om consumenten uit te buiten. Na grondig onderzoek (lees vooral ons markt rapport over de slotenmakers)  en analyse, roep ik op tot de implementatie van drie cruciale acties die gericht zijn op het aanpakken van deze boeven:

 1. Uniforme tarievenkaart: Normeer als sector en consumenten bond wat ‘ iets’ mag kosten. Een gestandaardiseerde prijslijst voor diensten binnen de slotenmaker- en loodgietersbranche zal een eerste stap zijn naar meer transparantie. Consumenten zullen hierdoor beter in staat zijn de kosten van diensten in te schatten en te vergelijken, waardoor de kans op uitbuiting vermindert.
 2. Ontwikkeling van een Prijzen Sjabloon: Dit sjabloon zou basisrichtlijnen moeten bevatten over hoe je je prijzen communiceert op de website, zoals inclusief BTW-prijzen, all-in prijzen, en gemaximeerde annuleringsvoorwaarden. Door duidelijke en eerlijke voorwaarden te stellen, kunnen we een meer betrouwbare en voorspelbare markt creëren voor zowel consumenten als eerlijke dienstverleners. Bovendien bescherm je hiermee zowel de slotenmaker alsmede de consument – iedereen weet precies waar men ‘ja’ tegen heeft gezegd en wat de ontbindende voorwaarden zijn.
 3. Opstellen van een Publieke Zwarte lijst: Het identificeren en publiekelijk kenbaar maken van malafide slotenmakers en loodgieters zal een afschrikkend effect hebben op onethische praktijken en tegelijkertijd consumenten een hulpmiddel bieden om zichzelf te beschermen.
 4. De beste slotenmaker/loodgieter van het jaar: Daarnaast stel ik voor dat de Consumentenbond of de Autoriteit Consument & Markt (ACM) mystery guest onderzoek uitvoert en de uitkomsten jaarlijks publiceert. Dit zal niet alleen helpen bij het identificeren van malafide praktijken maar ook bij het erkennen van bedrijven die wel in lijn handelen met de consumentenbelangen. Tegelijkertijd biedt dit ook gelegenheid voor slotenmakers, noem het een marktprikkel, om langs de as van kwaliteit & service uit te blinken. Die dynamiek is goed voor de consument alsmede de sector.

De huidige situatie waarin malafide dienstverleners consumenten kunnen misleiden en uitbuiten, vereist een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen. Door samen te werken, kunnen we een einde maken aan deze praktijken en werken aan een branche waarin transparantie, eerlijkheid, en betrouwbaarheid de norm zijn. Laten we een markt creëren die niet alleen bonafide is, maar ook transparant en eerlijk voor iedereen. Hopelijk doet de ACM & Consumentenbond mee om de sector méér dan alleen een duwtje in de rug te gunnen!

Relevant

Stijlvol minimalistisch 3D-ontworpen huis met rode accenten.

Sleutels vergeten op vakantie

Ik ga op vakantie, en ik neem: koffer, zwembroek, tandenborstel, haarklem, föhn, zonnenbrandcreme, boeken, ipod, deet, cd-I speler, walkman, basketbal schoenen, lonely

Wat onze klanten over locksmith.nl zeggen

Onze spoed prijzen

Hieronder vind je de all-inclusive tarieven terug die wij rekenen voor het schadevrij openen van een deur bij spoed. U betaalt geen voorrijkosten (daar doen wij niet aan) en ontvangt een gratis vervangend SKG 2 30mm x 30mm Noodslot*!

 • Dagtarief (06:00 – 18:00): €95
 • Avondtarief (18:00 – 00:00): €170,-
 • Nachttarief (00:00 – 06:00): €199,-
   
 • Weekendtarief overdag (06:00 – 18:00) (zaterdag, zondag en feestdagen): €170,-
 • Weekendtarief Nacht (00:00 – 06:00) (zaterdag, zondag en feestdagen): €199,-

 • Voorrijkosten € 24,99
   

*Alle prijzen zijn inclusief BTW
** Dus let op, de voorrijkosten moet je nog wel even erbij rekenen;)

De kosten voor materiaal, zoals een nieuw slot, verschilt per situatie. De slotenmaker bespreekt de kosten voordat de plaatsing of vervanging plaatsvindt. De prijzen zijn altijd inclusief BTW en reiskosten.

Met spoed een slotenmaker nodig? Gebruik dit spoed-formulier en u krijgt binnen 5 minuten de slotenmaker zelf aan de telefoon!

Alle betalingen verlopen digitaal via het locksmith.nl platform. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Geen spoed? Druk hier voor meer informatie