Wat te doen als je bent opgelicht door een malafide slotenmaker?

Inhoud

Stel je dit voor: je komt thuis, laat op de avond, en realiseert je dat je bent buitengesloten. In paniek zoek je snel een slotenmaker online (zou ik ook doen!). De slotenmaker arriveert, lijkt betrouwbaar, maar na de klus krijg je een rekening die veel hoger is dan afgesproken. Nog erger: je slot of deur is beschadigd, of later blijkt dat de slotenmaker niet zo deskundig was als gehoopt en je uiteindelijk nog meer kosten moet maken voor het hestel werkzaamheden om de slotkast krom is of de slotkom stuk is.

Helaas komt deze situatie vaker voor dan je denkt. Veel mensen worden slachtoffer van malafide slotenmakers – bekijk bijvoorbeeld de Reddit-pagina over oplichterijen door slotenmakers in Nederland. Maar geen zorgen, er zijn duidelijke stappen die je kunt nemen als je bent opgelicht. In deze blog leggen we je uit wat je moet doen. Bekijk ook onze overzicht met bonafide en betrouwbare slotenmakers en als je echt wilt gruwelen: lijst met “malafide slotenmakers”.

Tip 1: Betaal niet de rekening van de malafide slotenmaker!

Dit is cruciaal: als je betaalt, accepteer je juridisch gezien de algemene voorwaarden. Je gaat dus akkoord met het bedrag, en de slotenmaker kan dit als bewijs gebruiken. Ons advies is daarom simpel:

Betaal niet de slotenmaker niet!

Zorg dat je geen contant geld  (of doe alsof 🕵🏼) bij je hebt om de betaling te vermijden (slim!). Als de situatie escaleert, blijf kalm en bel de politie.

 

Tip 2: Blijf kalm tegenover de malafide slotenmaker en verzamel informatie

De eerste stap is rustig blijven. Het is verleidelijk om direct te reageren, maar neem even de tijd om alle details te verzamelen. Zorg ervoor dat je de volgende informatie bij de hand hebt:

•De naam van de slotenmaker of het bedrijf.

•Een bon of factuur, als je die hebt ontvangen.

•De afgesproken prijs (indien schriftelijk bevestigd).

•Foto’s van eventuele schade aan het slot of de deur (liefst voor & na).

•Alle communicatie, zoals e-mails of sms’jes, met de slotenmaker.

Deze gegevens zijn cruciaal voor de volgende stappen, vooral als je juridische actie wilt ondernemen of een klacht wilt indienen.

Weiger de buitensporige rekening te betalen. Als de slotenmaker een veel hogere rekening presenteert dan afgesproken, voel je dan niet verplicht om direct te betalen. Vraag om een gedetailleerde uitsplitsing van de kosten en stel vragen over onredelijke tarieven. Een betrouwbare slotenmaker moet een duidelijke prijsopgave geven voordat het werk begint.

Als de slotenmaker je onder druk zet om te betalen, blijf dan standvastig en betaal alleen wat redelijk is. Dreigt hij met het achterhouden van je sleutels of meer schade aan je eigendom, schakel dan de autoriteiten in.

Neem contact op met Locksmith.nl voor een second opinion

Locksmith.nl biedt een herstelservice voor wanneer een malafide slotenmaker langs is geweest en schade heeft achtergelaten. Als het werk slecht is uitgevoerd of je teveel hebt betaald, neem dan contact op met het slotenmakerbedrijf om het probleem op te lossen. Vaak kan een rustig gesprek de situatie al verhelpen, vooral als het bedrijf legitiem is. Als ze weigeren mee te werken, is het tijd voor de volgende stap.

Tip 3: Dien een klacht in tegen de malafide slotenmaker

Als communicatie niets oplevert, dien dan een formele klacht in. Je kunt hiervoor contact opnemen met:

Consumentenbeschermingsorganisaties: Zoals ConsuWijzer of de Consumentenbond, die advies kunnen geven en je kunnen helpen om verdere stappen te zetten.

De Economische Inspectie: Deze instantie kan optreden als de slotenmaker zich niet aan de regels houdt.

Brancheverenigingen: Sommige slotenmakers zijn aangesloten bij een vakvereniging die klachten in behandeling neemt. Vraag altijd vooraf of de slotenmaker bij een vereniging is aangesloten.

Een klacht indienen helpt niet alleen jouw zaak, maar voorkomt ook dat anderen slachtoffer worden.

Tip 4: Laat een online beoordeling achter over de malafide slotenmaker

Dit lijkt misschien een kleine stap, maar het kan een groot verschil maken. Veel mensen vertrouwen op online beoordelingen, en door jouw ervaring te delen help je anderen om niet in dezelfde val te trappen. Wees feitelijk en gedetailleerd over de service, de kosten en eventuele dubieuze praktijken. Dien je beoordeling in op platforms zoals Google, Trustpilot, en op de website van de slotenmaker zelf. Wil je echt de malafide slotenmaker ‘expose’ schrijf dan een ervaring met een link op Fora’s van opgecliht.nl, Radar.nl of Reddit! Zo help je ook andere met je ervaringen.

Tip 5: Voorkom dat je opnieuw slachtoffer wordt van een malafide slotenmaker

Voorkomen is beter dan genezen. Volg deze stappen om te voorkomen dat je opnieuw slachtoffer wordt van een malafide slotenmaker:

Doe je onderzoek: Zoek naar betrouwbare slotenmakers met goede reviews en duidelijke prijsinformatie.

Vraag vooraf om een prijsopgave: Dit moet alle kosten dekken, inclusief servicekosten, arbeid en eventuele extra’s.

Controleer de papieren: Zorg ervoor dat de slotenmaker erkend en verzekerd is. Bij Locksmith.nl volgen onze slotenmakers een strikt protocol en transparante prijsschema’s.

Vermijd verdacht lage prijzen: Oplichters lokken slachtoffers vaak met extreem lage prijzen om vervolgens de rekening op te drijven.

Betaal niet contant: Gebruik traceerbare betaalmethoden zodat je eventuele kosten kunt betwisten.

Ben je op zoek naar een betrouwbare slotenmaker? Kies dan voor Locksmith.nl. Wij staan voor transparante prijzen, professionele service, en beschermen onze klanten tegen frauduleuze praktijken, meer tips tegen malafide slotenmakers kan je hier lezen.

Dussss… ogen en oren openhouden, niet in paniek raken, meldt je ervaring en als je toch locksmith.nl nodig hebt om je te helpen bel ons dan gerust op 085-4000911 (optie 4).

Relevant

Wat onze klanten over locksmith.nl zeggen

Onze spoed prijzen

Hieronder vind je de all-inclusive tarieven terug die wij rekenen voor het schadevrij openen van een deur bij spoed. Inclusief gratis vervangend 30mm x 30mm Noodslot*!

  • Dagtarief (06:00 – 18:00): €95
  • Avondtarief (18:00 – 00:00): €170,-
  • Nachttarief (00:00 – 06:00): €199,-
     
  • Weekendtarief overdag (06:00 – 18:00) (zaterdag, zondag en feestdagen): €170,-
  • Weekendtarief Nacht (00:00 – 06:00) (zaterdag, zondag en feestdagen): €199,-

  • Voorrijkosten € 24,99
     

*Alle prijzen zijn inclusief BTW
** Dus let op, de voorrijkosten moet je nog wel even erbij rekenen;)

De kosten voor materiaal, zoals een nieuw slot, verschilt per situatie. De slotenmaker bespreekt de kosten voordat de plaatsing of vervanging plaatsvindt. De prijzen zijn altijd inclusief BTW en reiskosten.

*Gratis vervangend Noodslot betreft Europrofiel cilinder in de maat 30mm x 30mm. Let op, dit is tijdelijke oplossing. 

Met spoed een slotenmaker nodig? Gebruik dit spoed-formulier en u krijgt binnen 5 minuten de slotenmaker zelf aan de telefoon!

Alle betalingen verlopen digitaal via het locksmith.nl platform. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Geen spoed? Druk hier voor meer informatie